De verdwenen bouwwerken van architect

Dudok, Willem Marinus

rkdartists: https://rkd.nl/explore/artists/24582
wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_Dudok

Christelijk Militair Tehuis, Den Helder

Eén van de vroegste werken van Dudok. Overleefde de oorlog wel, maar de slopershamer niet.

Arbeiderswoningen Munnikenweg, Leiderdorp

Complex van 17 arbeiderswoningen, ontworpen door Willem Dudok en J.J.P. Oud, aan wat toen de Munnikenweg heette en tegenwoordig het Van Leeuwenpark.

Fontein Kerkstraat, Hilversum

Het slopen van de acht meter hoge 'pleinversiering' van Dudok leverde in 1950 maar liefst zeven extra parkeerplaatsen op.

Verkeershuisje, Hilversum

Het Verkeershuisje huisvestte de VVV en stond op de hoek van Stationsplein en Stationstraat. In 1971 werd het afgebroken.

Gemeentelijk Slachthuis, Hilversum

Na de sloop van het slachthuis in 1997 is het Slachthuisplein - naar de dierenvriend - Jac. P. Thijsseplein gaan heten.

Jan van der Heijdenschool, Hilversum

De door Dudok ontworpen Jan van der Heijdenschool werd in de jaren '80 gesloopt.

Bijenkorf, Rotterdam

De Bijenkorf in Rotterdam van 1930 was een warenhuisgebouw van de Bijenkorf ontworpen door de architect Willem Dudok. Het stond aan Schiedamse Vest, de zuidkant van het toenmalige Van Hogendorpsplein (ten westen van het Schielandshuis), op de plek van het huidige Churchillplein.

Tijdens het bombardement van 14 mei 1940 werd het gebouw grotendeels verwoest. Het deel dat behouden was gebleven (ongeveer een derde) deed tot de opening van het huidige gebouw van de Bijenkorf in 1956 nog dienst als warenhuis, hierna nog drie jaar als opslagruimte. In 1960 werd het op last van de gemeente - feitelijk net dertig – jaar oud – gesloopt in verband met de aanleg van de Westblaak en de Rotterdamse metro naar Rotterdam-Zuid.