De verdwenen bouwwerken van architect

Margry, E.J.

rkdartists: https://rkd.nl/explore/artists/272724
wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Evert_Margry

Antonius van Padua (Bosjeskerk), Rotterdam

Voormalige R.K. parochiekerk St. Antonius van Padua in Rotterdam, gelegen aan het Bosje, ter hoogte van het begin van de Goudsesingel nabij de Pompenburg. Vanwege de ligging aan het genoemde, thans niet meer bestaande straatje, werd de kerk ook wel Bosjeskerk genoemd. Het was de eerste kerk van de bekende architect E.J. Margry (1841-1891), leerling van P.J.H. Cuypers, tot stand gekomen in 1863-1866.

Allerlheiligst Hart van Jezus of De Olde, Rotterdam

Voormalige R.-k. parochiekerk Heilig Hart van Jezus. Opgericht in 1880 door de paters Dominicanen. In 1881 volgde de inwijding.
Het was een driebeukige neogotische kruisbasiliek met fronttoren naast de hoofdingang (zie afbeelding). Ontworpen door architect Evert_Margry (1841-1891), leerling van Cuypers. Architectonisch was de kerk nauw verwant aan de door dezelfde architect ontworpen 'H.H. Petrus en Paulus in Leidschendam.
Verwoest tijdens het bombardement op 14 mei 1940. Na de oorlog viel de parochie onder de Citykerk Het Steiger.

Bosjeskerk, Rotterdam

Verwoest bij het bombardement van mei 1940.

Monica, Utrecht

R.-k. parochiekerk St. Monica in de wijk Pijlsweerd, een volksbuurt ten noorden van de Utrechtse binnenstad. Belangrijke kerk van architect E.J. Margry, met hoge toren (70 meter). Buiten gebruik 1972. Na jaren van leegstand en discussie over de toekomst is de kerk uiteindelijk gesloopt in het najaar van 1977.