De verdwenen bouwwerken van architect

Sangster, Hendrik

rkdartists:
wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_Sangster

Oude watertoren, Steenbergen

De oude watertoren van Steenbergen was een ontwerp van H. Sangster. De watertoren was 42,25 m hoog en had een enkel waterreservoir met een inhoud van 300 m³. Deze watertoren is op 3 november 1944 door Duitse troepen verwoest.

Oude watertoren, Zevenbergen

De eerste watertoren in de Nederlandse stad Zevenbergen is gebouwd in 1924 en was ontworpen door architect Hendrik Sangster. De watertoren had een hoogte van 42,25 meter en een waterreservoir van 300 m³. De toren is op 31 oktober 1944 verwoest.

Watertoren, Dinteloord

De watertoren in Dinteloord is ontworpen door architect Hendrik Sangster en werd gebouwd in 1925.

De watertoren had een hoogte van 40,35 meter. In de toren bevond zich een waterreservoir met een inhoud van 250 m³. Op 2 november 1944 is de watertoren door Duitse troepen vernietigd.

Na de bevrijding werd de toren niet herbouwd, maar werden de taken van deze toren en de watertoren in Fijnaart overgenomen door een enkele nieuwe watertoren in Stampersgat.

Watertoren, Fijnaart

De watertoren in Fijnaart was ontworpen door architect Hendrik Sangster en werd gebouwd in 1925.

De watertoren had een hoogte van 34,85 meter en een waterreservoir van 250 m3. De toren werd op 3 november 1944 tijdens de Tweede Wereldoorlog vernietigd door de Duitsers.

Na de bevrijding werd de watertoren niet herbouwd, maar werden de taken van deze toren en de watertoren in Dinteloord overgenomen door een enkele nieuwe watertoren in Stampersgat.

De architect besteedde veel aandacht aan de vormgeving en stedenbouwkundige situering van zijn torens. Zo was de strakke, rechthoekige en asymmetrische toren van Fijnaart met de "achterzijde" naar de polder geplaatst en was de meest gedetailleerde zijde naar de weg op de dijk gekeerd.

Watertoren Hooge Zwaluwe, Hooge Zwaluwe

Ontworpen door Hendrik Sangster.

Watertoren Anna Jacobapolder, Sint Philipsland

De Watertoren van Anna Jacobapolder was een in 1925 gebouwde watertoren in Anna Jacobapolder (gemeente Tholen). De toren was ontworpen door H. Sangster en had een hoogte van 24,70 meter. In de toren bevond zich een reservoir met een inhoud van 50 m³. De toren is op het einde van de Tweede Wereldoorlog, op 23 januari 1945, vernietigd, tijdens een nachtelijke actie van Duitse troepen in het inmiddels door de 1e Poolse Pantserdivisie ingenomen Anna Jacobapolder.