De verdwenen bouwwerken van architect

Cuypers, Pierre Joseph Hubert

rkdartists: https://rkd.nl/explore/artists/19348
wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Pierre_Cuypers

Willibrordus, Helenaveen

Dominicus, Nijmegen

Verving kapel uit 12e, verbouw en uitbreiding in 1885. Door oorlogshandelingen verwoest in 1944.

St. Salvator, Oeffelt

Vituskerk, Well L

In 1841 (of 1844) werd het schip van de eerder in 1607 herbouwde kerk vervangen door een groter exemplaar in ‘Waterstaatsstijl’. Tegen deze kerk verrees in de jaren 1868/1869 een neogotische toren naar ontwerp van Pierre Cuypers en uitgevoerd door Johan Kayser. Engels trommelvuur verwoestte de kerk in 1944.

Willibrordus buiten de Veste, Amsterdam

Hoewel altijd onvoltooid gebleven, was dit de grootste neogotische kerk, die ooit in Nederland is gebouwd. Ook het grootste kerkgebouw in Amsterdam.

Sint-Augustinuskerk, Nijmegen

De Sint-Augustinuskerk was een kerkgebouw aan Augustijnenstraat in het centrum van Nijmegen. De kerk werd zwaar beschadigd bij het bombardement van Nijmegen op 22 februari 1944. In 1947 werden de overblijfselen gesloopt.

De Liefde, Amsterdam

De Liefde is de gangbare benaming van de rooms-katholieke Parochiekerk van de HH. Nicolaas en Barbara te Amsterdam-West.

Toen in de jaren tachtig van de negentiende eeuw de Kinkerbuurt gebouwd werd, was een nieuwe, grotere kerk noodzakelijk. Tussen 1883 en 1885 werd de nieuwe kerk van P.J.H. Cuypers gerealiseerd. Het was een neogotische, driebeukige basiliek. Bij de kerk werd begin 1900 een pastorie, een zusterhuis en een nieuw schoolcomplex gebouwd.

Maria Magdalena, Amsterdam

De Parochiekerk van de Heilige Maria Magdalena in Amsterdam was een kerkgebouw ontworpen door P.J.H. Cuypers. De bouw startte in 1889; op 17 april 1891 werd de kerk opengesteld.

In 1968 werd de kerk gesloopt. De officiële reden hiervoor, dat de fundamenten niet in orde waren, is later meermalen betwist. Tegenwoordig zijn de contouren van de kerk nog zichtbaar in de vorm van fundamenten en muurbogen, die nu deel uitmaken van het Domela Nieuwenhuisplantsoen.