Watertoren, Ede

Type: watertorens

bestond van 1904 tot 1978

De toren werd gebouwd aan de Lindelaan in 1906 in opdracht van de Amsterdamse firma R. Cruijff & Zonen naar een ontwerp van architect Tulp.

Op de toren stond jarenland bovenaan met grote letters AKU te lezen, de reclame van de voorloper van het bedrijf ENKA en later AkzoNobel. Na de Tweede Wereldoorlog legde de AKU als vervanging voor de verdwenen kanovijver op het complex De Reehorst een sintelbaan aan die in de winter voorzien werd van een waterlaag om als ijsbaan te dienen. Als de baan openging werd er een grote blauwe vlag bovenin de watertoren gehesen om aan te geven dat de Edenaren naar de ijsbaan konden gaan. In 1963 was de winter zo streng dat dit onnodig was en is de traditie beƫindigd.

De watertoren bestond tot 27 april 1978 toen hij om precies 14.00 uur met dynamiet werd opgeblazen. De toren had zijn functie verloren en was niet meer nodig als reservoir. Het bijbehorend pomphuis is wel behouden gebleven. Hierin was jaren de gemeentelijke brandweer gevestigd. Momenteel is het in gebruik als restaurant, met de naam Het Pomphuis.

permalink:

Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Watertoren_(Ede)

Opmerkingen

Aanvullende informatie? Klopt er iets niet? Laat het ons weten!