Studio Irene, Bussum

Type: kerken

bestond van 9/1826 tot 8/1992

Studio Irene is de eerste televisiestudio van waaruit landelijke televisie uitzendingen in Nederland werd verzorgd. Vanuit Studio Irene werd op 2 oktober 1951 om 20.15 uur het allereerste landelijke televisieprogramma uitgezonden. De studio is begin jaren vijftig door NV Philips' Gloeilampenfabrieken ingericht in de voormalige Nederlands Hervormde Kerk aan de Kerkstraat in het centrum van Bussum.
Het gebouw zelf dateert uit 1826. Het gebouw wordt sinds 1914 door nieuwbouw van de Vredeskerk niet meer als kerk gebruikt en werd verbouwd tot militair tehuis.
De studio dankt de naam aan textiel- en manufacturenhandel “Irene” die voordat Philips het gebouw huurde, in het voormalige kerkje was gevestigd. (De soms gebruikte naam Irenekerk is daarom onjuist.) Daarna is de ruimte als (experimentele) televisiestudio ingericht en wordt het vanaf 1951 gebruikt voor de live uitzendingen door de omroepzendgemachtigden.
Nadat de televisie in de jaren zeventig verhuist van Bussum naar Hilversum werd Irene gebruikt als opslagruimte. Op 17 augustus 1992 wordt het gebouw gesloopt, ondanks vele pogingen om het te behouden. Het heeft plaatsgemaakt voor een filiaal van de ING Bank.

permalink:

Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Studio_Irene

Opmerkingen

Aanvullende informatie? Klopt er iets niet? Laat het ons weten!