De Voorzienigheid, Steenwijkerwold

Type: religieuze gebouwen

bestond van ? tot ?

in 1893 opende Pastoor Muiteman het Katholieke imperium “De Voorzienigheid”. In de volksmond werd het “gesticht” genoemd en was in eerste instantie opgezet als centrum voor arme kinderen en ouden van dagen. Al in 1895 kwam er een lagere school en een normale school gereed en volgden een boerderij, bakkerij, kapel en grote moestuin. Tien jaar later waren er ook ongeveer 200 verpleegden. In 1903 was er elektriciteit,riolering, gas en telefoon. Daarna zouden er nog vele onderwijsinstellingen volgen. In 1969 zijn op Steenwijkerwold ca.1200 leerlingen die een opleiding volgden en is de Croevinge Flat net klaar. Ook in dat jaar begon de stagnatie in de groei en ontwikkeling, door teruglopende geboorten. Ruimer toelatingsbeleid en opvang van vluchtelingen moesten in 1978 de klap opvangen.
De zaak kalfde steeds verder af en in 1991 werd er brand gesticht in de toen leegstaande oudste en mooiste gebouwen van de Voorzienigheid. Dit was het einde van 100 jaar katholieke
onderwijshistorie van Steenwijkerwold. Anno 2004 zijn alleen de kapel (1964) en huishoudschool (Sportskoele) nog intact en resten alleen nog wat straatnamen die herinneren aan roemruchte onderwijstijden.

permalink:

Zie ook: http://reliwiki.nl/index.php/Steenwijkerwold,_Geld ...

Opmerkingen

Aanvullende informatie? Klopt er iets niet? Laat het ons weten!