Sint Pauluskerk, Vaals

Type: religieuze gebouwen

bestond van ? tot 1754

Vanaf 1649 werd het kerkgebouw gebruikt als simultaankerk voor katholieken en protestanten. In 1669-1671 liet de Hoogduits-gereformeerde gemeente tegen de noordzijde van de toren een driezijdig gesloten classicistische zaalkerk bouwen. Pieter Post bouwde een bakstenen zaalkerk met veelzijdige sluiting en steunberen bekroond met voluten. Het dak is met leien gedekt. Het interieur van de hervormde kerk heeft een houten tongewelf.
Het oudere gebouw bleef ondertussen in gebruik bij de katholieken. In 1754 werd het middeleeuwse kerkgebouw (het katholieke deel) vervangen door een barokke kerk. Na de sloop van dit deel in 1967 resteert alleen het Hervormde kerkgebouw met de oude kerktoren. Voor de katholieken werd eind 19e eeuw de 150 meter noordelijker gelegen Sint-Pauluskerk gebouwd.
Reeds in de middeleeuwen stond er op de kerkberg een kerk. Van die kerk resteert alleen nog een toren die van omstreeks 1300 dateert. Deze is opgetrokken uit ruwe zandsteenblokken en heeft een ingesnoerde spits. Aan de oostzijde van die toren bevond zich het kerkgebouw, de plaats waar nu een parkeerplaats gelegen is.
Tegen de toren is in 1671 de Protestantse Kerk gebouwd.

permalink:

Zie ook: http://reliwiki.nl/index.php/Vaals,_Kerkstraat_47_ ...

Opmerkingen

Aanvullende informatie? Klopt er iets niet? Laat het ons weten!