Levensverzekeringsmaatschappij De Utrecht, Utrecht

Type: financiƫle instellingen

bestond van 1902 tot 1974

De Utrecht was het hoofdgebouw van de Levensverzekering-maatschappij "Utrecht". Het Jugendstil-gebouw stond aan de Leidseweg 2-5 in Utrecht, nu het Smakkelaarsveld, ongeveer waar zich thans de afhaalbalie van de Media Markt bevindt.
Het gebouw werd in 1902 geopend. De architect was Jan Verheul met beeldhouwwerk van Henri Scholtz en Jan Diekmann. Ernaast stond het archiefgebouw uit 1908 van dezelfde maatschappij, in rationalistische stijl ontworpen door architecten Staal en Kropholler. Het was onderdeel van de stationswijk: semihoogbouw, met pakhuizen die hun economische functie verloren hadden, liggend tussen het centrum van de stad en het station Utrecht Centraal. De wijk is in 1974 gesloopt voor de bouw van het nieuwe winkelcentrum Hoog Catharijne. Er werd bij die gelegenheid een geĆÆllustreerd gedenkboek uitgegeven.

Een beeld van het hoofdgebouw, de verzekeringsengel uit 1901, was tot juni 2008 nog te vinden op de balustrade van het huidige Muziekcentrum Vredenburg, waar ook twee draken die zich op de dakrand bevonden worden bewaard. Deze zullen worden meegenomen naar het in aanbouw zijnde Muziekpaleis. Van het archiefgebouw was een kariatide van Joseph Mendes da Costa tot 2008 verwerkt in de gevel van Muziekcentrum Vredenburg.

Het interieur bezat schilderingen van Co Breman die verloren gingen bij de sloop. Dit geldt ook voor het karpet met jugendstil-motieven, gemaakt door W. Stevens & Zonen. De meubelstukken, ontworpen door Verheul en gemaakt door kunsthandel Arts & Crafts in Den Haag, zijn verspreid over het Centraal Museum, het Stadhuis, het Waterleidingmuseum en het kantoor van AMEV (nu ASR Verzekeringen).

permalink:

Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Utrecht_(Utrecht)

Opmerkingen

Aanvullende informatie? Klopt er iets niet? Laat het ons weten!