Emma Kinderziekenhuis, Amsterdam

Type: ziekenhuizen

bestond van 1872 tot 2014

Het kinderziekenhuis werd in 1865 opgericht door de vereniging 'Het Kinderziekenhuis', onder bezieling van stadsarts dr. Samuel de Ranitz, hij werd de eerste geneesheer-directeur van het ziekenhuis.

De eerste locatie was het vroegere Engelse Weeshuis, gelegen aan de Oudezijds Achterburgwal. Er was een beperkte capaciteit van twaalf bedden. Dankzij giften van particulieren kon men reeds zes jaar later met de bouw van een nieuw ziekenhuis starten aan de Sarphatistraat.

Het hoofdgebouw werd in 1873 afgewerkt en daarmee steeg de beddencapaciteit naar 50 tot 60 bedden in vier zalen. In 1876 volgde een isolatiegebouw en in 1884 een operatieafdeling. In 1892 kon een polikliniek toegevoegd worden in een nieuwe westelijke vleugel, en een aparte zuigelingenafdeling. In 1899 werd de naam van koningin Emma toegevoegd. Het EKZ bleef uiteindelijk 117 jaar lang gevestigd aan de Sarphatistraat, tot december 1988. Bij de sloop is een deel van de gevel blijven staan, er wordt nu (weer) een luxe hotel gebouwd.

permalink:

Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Emma_Kinderziekenhuis
Zie ook: http://www.amsterdamsebinnenstad.nl/binnenstad/249 ...

Opmerkingen

Aanvullende informatie? Klopt er iets niet? Laat het ons weten!