AZU gebouw 2, Utrecht

Alternatieve namen: SAZU, Kliniekengebouw

Type: ziekenhuizen

bestond van 1871/1901 tot 1990/1992

Het AZU werd in 1817 geopend aan de lange Lange Jufferstraat. Dit was het eerste academisch ziekenhuis in Nederland. Het was een onderdeel van de Universiteit Utrecht. In 1866 werden gronden aangekocht tussen de spoorlijnen van Station Utrecht Centraal naar Arnhem en Tiel en de Catharijnesingel ten behoeve van nieuwbouw. In 1871 vond de opening plaats aan de Catharijnesingel 101.
Tot 1925 heette het Academisch Ziekenhuis Utrecht (AZU), daarna werd er een samenwerkingsverband tussen rijk en de gemeente aangegaan en werd het ziekenhuis Stads- en Academisch Ziekenhuis (SAZU) genoemd.
Gebouw II was het lange grote gebouw gelegen aan de Justus van Effenstraat waarin de klinieken voor Heel- en Verloskunde waren gevestigd.
In 1971 kwam een einde aan de samenwerking en kreeg het ziekenhuis de oude naam AZU terug. In 1989 verhuisde het ziekenhuis naar de Uithof en werd na fusie in 1999 onderdeel van Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht.
Het AZU, waarvan enkele prominente gebouwen zoals het Zusterhuis en het voormalige hoofdgebouw (beide aan de Catharijnesingel) nog bestaan, is de plek waar Koning Willem-Alexander en zijn broer Johan-Friso het levenslicht hebben gezien.

permalink:

Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Academisch_Ziekenhuis_Utrecht

Opmerkingen

Aanvullende informatie? Klopt er iets niet? Laat het ons weten!