The End - verdwenen filmtheaters

Inleiding | Bouwwerken | Kaart | Tijdlijn

Wie de weemoed van vergane glorie kan waarderen zal zich thuis voelen in de verdwenen filmtheaters van Amsterdam.

In het tweede decennium van de de vorige eeuw doken ze op in het stadsbeeld, een venster biedend op de wereld en al snel de favoriete uitgaansgelegenheden van generaties Amsterdammers.

Als er een bioscoop verdween, kwam dat door brand - Flora in 1929, de Witte Bioscoop in 1938 en het Rembrandt Theater - aangestoken, als verzetsdaad - in 1943.

Televisie en video maakten vanaf de jaren '70 theaters vrij voor nieuwe huurders. Op de Ceintuurbaan betrok Houtsma Keukens het voormalige Ceintuurtheater, het Swinden Theater werd de Zeeman. Theaters werden afgebroken om plaats te maken voor hotels, woningen en winkelcentra.

Het Edisontheater aan de Elandsgracht illustreert dat verloop: gebouwd in 1912 als variététheater en filmzaal, in de jaren dertig voorzien van een moderne gevel, na een halve eeuw Garage Kooperberg, dan Edison Tapijt en uiteindelijk gesloopt.

Wordt de weemoed u te veel, bezoek vanavond dan een bioscoop die de tand des tijds beleefd een zitplaats wijst. Mobieltje uit, de film begint.

Menno

Verder lezen


- Op Cinema Context is zo'n beetje elk filmtheater te vinden dat ooit in Nederland gestaan heeft. Vaak met programma, zodat te zien is welke film er wanneer draaide!

- Theo Bakker geeft overzichten ( hier zijn de overzichten te bereiken ) waarin vrijwel elke Amsterdamse bioscoop voorbij komt.

Edison Theater, met de gevel van 1912. Stadsarchief Amsterdam.

Edison Theater, met de nieuwe gevel, jaren '30. Stadsarchief Amsterdam.

Garage Kooperberg. Stadsarchief Amsterdam.

Edison Tapijt. Stadsarchief Amsterdam.